رفتن به محتوا
Water-soluble vitamins

ویتامین­ های محلول در آب

ویتامین­ های محلول در آب کدامند؟ خواص ویتامبن هاب محلول در آب چیست؟ منابع ویتامین های محلول در آب چیست؟

ویتامین­ های محلول در آب به عنوان همکار آنزیم ­ها عمل می­کنند. این دسته از ویتامین ­ها برای ساختن آنزیم ­های فعال با پروتئین ­های بزرگ ترکیب می­شوند و کمک می­کنند به آسان شدن تبدیل مواد شیمیایی. با زیاد خوردن ویتامین­های محلول در آب ما نمی­توانیم آن­ها را در بدن خود ذخیره کنیم و برای روز مبادا نگه­داری کنیم. بدن ما در طول روز هر مقداری که ویتامین اضافه دریافت کرده باشد، همان روز از راه ادرار و مدفوع دفع می­کند.

  • ویتامین های محلول در آب در بدن ذخیره نمیشود به جز B12که در بدن ذخیره میشود
  • ویتامین C و ویتامین های گروه B غیرمقاوم هستند و سریع از بین می رود
  • ویتامین Cو ویتامین گروه B باید از طریق مواد غذایی به بدن برسد

ویتامبن های محلول در آب

  • تیامین (ب۱)

منابع مهم تیامین عبارت است از: غلات کامل، سبزیجات و میوه­ ها.

کاهش انرژی در تمرینات و مسابقات، ضعف بافت قلب، کاهش سرعت سوخت و ساز و ایجاد مشکل در غلاف میلین اعصاب از احتمالات کمبود این ویتامین در بدن است.

در مورد میزان مصرف این ویتامین باید گفت که ورزشکارانی که تمرینات سنگین انجام می­دهند مقدار مصرف را باید افزایش دهند.

  • ریبوفلاوین (ب۲)

منابع مهم این ویتامین عبارت است از: تخم مرغ، پنیر، شیر، غلات و حبوبات و سبزیجات برگ پهن تیره. ویتامین «ب۲» در تولید انرژی مؤثر است.

با در نظر گرفتن شواهد موجود می­توان گفت که ورزشکاران به ریبوفلاوین نیاز بیشتری نسبت به افراد عادی دارند.

  • اسید پانتوتنیک

این ویتامین که جزئی از ریبوفلاوین (ب۲) است، گفته می­شود که مصرفش بیش از مقدار معمول موجب عملکردی بهتر شود، اما نباید بیشتر از ۸ میلی­گرم در روز از آن استفاده شود چون ممکن است باعث اسهال شود. منابع مهم این ویتامین عبارت است از: شیر، گوشت گاو، جگر، بروکلی، سیب ­زمینی، گوجه، تخم مرغ و گل کلم.

  • نیاسین (B3)

این ویتامین که از خانواده­ ی اسید نیکوتینیک و نیکوتینامید است برای سوخت و ساز گلوکز و تولید انرژی می­باشد. اگر از این ویتامین مقدار کمتر از نیاز یا مقدار خیلی بیشتر از نیاز بدن استفاده شود باعث افت عملکرد ورزشی می­شود.

مقدار نیاز به این ویتامین رابطه­ ی مستقیمی با مصرف انرژی دارد، هرچقدر انرژی بیشتری صرف شود باید نسبت به همان مقدار نیاسین بیشتری هم استفاده شود. منابع این ویتامین عبارت است از: نان­ های سبوسدار، غلات صبحانه غنی شده، مرغ، ماهی و گوشت.

  • پیریدوکسین (B6)

پیریدوکسین یا پیریدوکسال، نقش مهمی در بسیاری از واکنش­های بدن به خصوص سوخت و ساز منابع انرژی دارد. این ویتامین اهمیت زیادی در تولید ترکیبات ضروری برای هموگلوبین دارد. میزان استفاده از این ویتامین ممکن است در بعضی از ورزشکاران استقامتی افزایش یابد.

منابع مهم: غلات صبحانه غنی شده و جگر.

  • فولیک اسید (فولات، فولاسین)

اهمیت این ویتامین در ساخت اسید آمینه، تولید DNA و دوره­ های رشد می­باشد.کمبود فولیک اسید می­تواند باعث کم ­خونی در فرد شود.

منابع مهم این ویتامین شامل سبزیجات برگ سبز تیره، نان­های سبوسدار و غنی شده و غلات صبحانه غنی شده می­باشد.

  • سیانوکوبالامین (B12)

این ویتامین در تولید و عملکرد گویچه­ های قرمز خون و تولید DNA اهمیت دارد. کمبود این ویتامین باعث کم­خونی می­شود. کمبود ویتامین «ب۱۲» به ندرت در ورزشکاران رخ می­دهد. افرادی که در معرض کمبود این ویتامین قرار دارند: ورزشکاران گیاهخوار، افرادی که مکمل­ هایی مثل ویتامین ث را زیاد مصرف می­کنند.

منابع مهم ویتامین ب۱۲ شامل گوشت ماهی و غلات صبحانه غنی شده می­باشد.

  • ویتامین C

ویتامین ث که نوعی آنتی اکسیدان به حساب می­آید در تولید بافت­ های کلاژن، تجزیه اسیدهای چرب و تشکیل مواد میانجی عصبی در مغز و دستگاه عصبی اهمیت دارد. با توجه به اطلاعات به دست آمده می­توان گفت که استفاده از ویتامین ث می­تواند بدن ورزشکاران استقامتی را در برابر عفونت­ های تنفسی فوقانی و یا سرماخوردگی ایمن کند. این ورزشکاران (ورزشکاران استقامتی) روزانه ۵۰۰ میلی­ گرم از ویتامین ث را می­توانند دریافت کنند و برای دیگر ورزشکاران روزانه ۱۰۰ میلی­ گرم ویتامین ث کافی است.

منابع این ویتامین شامل گوجه، فلفل دلمه­ ها و سبزیجات می­باشد.

  • بیوتین (ویتامین H)

این ویتامین برای سوخت و ساز کربوهیدرات ­ها، چربی­ ها و اسیدهای آمینه ضروری است. بدن ما برای تولید انرژی به این ویتامین نیاز دارد و اگر به میزان لازم مصرف نشود می­تواند تأثیراتی را بر عملکرد فرد بگذارد. منابع این ویتامین در پنیرهای پرچرب و سبزیجات و برگ سبز موجود می­باشد.

 

نگارنده: احمدحیدری

منبع: تغذیه و مکمل­ های غذایی در ورزش

 

بدون دیدگاه، دیدگاه خود را در زیر اضافه کنید!


افزودن دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

18 − 4 =