رفتن به محتوا
تغذیه در ایام نوروز

تغذیه در ایام نوروز ، شیرینی جات و آجیل

چگونه در ایام نوروز تغذیه بهتری داشته باشیم؟  مصرف  شیرینی جات و آجیل در نوروز بهتر است چگونه باشد؟  

 امسال با شروع سال نو و شکوفایی طبیعت،بجاست که یک بازنگری در الگوی غذایی، عادات و رفتارهای تغذیه ای خود انجام دهید و فصلی نو و شکوفا را در تغذیه خود آغاز نمایید.

شیرینی جات:
در تعطیلات سال نو، بازار مهمانی و دید و بازدید رونق زیادی می یابد و به همان نسبت مصرف انواع شیرینی، شکلات، گز، سوهان، پشمک، آجیل و خشکبار افزایش پیدا می کند. شیرینی ها به علت دارا بودن قند زیاد، جز مواد پرکالری بوده و زیاده روی در مصرف آنها موجب افزایش وزن و چاقی می گردد. بنابراین از پذیرایی مهمانان با شیرینی های تر و چرب، شکلات ها، شیرینی هایی با اندازه بزرگ و کیک بپرهیزید.
توجه داشته باشید که زیاده روی در مصرف قند و شکر و تمام مواد غذایی تهیه شده از آنها و نیز افراط در مصرف مواد نشاسته ای، می تواند علاوه بر چاقی، موجب افزایش تری گلیسیرید خون نیز گردد.
تری گلیسیرید یکی از انواع چربی های نامطلوب خون است و افزایش دراز مدت آن در خون موجب بالا رفتن سایر چربی های نامطلوب و بروز اختلالات قلبی_عروقی می شود.
همچنین مصرف مواد شیرین، به سلامت دندان ها آسیب می زند و باعث پوسیدگی مینای دندان و فساد دندان ها می شود.
یکی از پیامد های مصرف زیاد شیرینی ها، کاهش اشتها، به دلیل ایجاد سیری کاذب می باشد، که این امر در کودکان باعث کمبود سایر مواد مغذی مورد نیاز جهت رشد می گردد.
بنابراین بهتر است در ایام نوروز و اصولا در همه اوقات زندگی، از زیاده روی در مصرف شیرینی و انواع مواد شیرین خودداری نماییم.

البته برخی از هموطنان ما تصور می کنند در ایام جشن ها و مراسم خاص، مثل عید نوروز، مجاز به تغییر گسترده در برنامه غذایی معمول روزانه هستند و می توانند در این ایام، در مصرف برخی خوردنی ها که برای سلامت شان مضر است، زیاده روی کنند.
توصیه می شود از مصرف زیاد شیرینی هایی که حاوی ترکیباتی نظیر رنگ ها، کاکائو و سایر مواد مخصوص( که در تزیین آنها استفاده می شود) می باشند، نیز خودداری گردد.
اما از آنجا که در هر دید و بازدید، پذیرایی صورت می گیرد، پس استفاده از شیرینی ها اجتناب ناپذیر است؛ بنابراین توصیه می گردد که حتی المقدور از شیرینی هایی با اندازه کوچک تر نظیر نخودچی استفاده شود.
از طرفی شیرینی گردویی به دلیل اینکه بهترین چربی ها در گردو وجود دارد، بر شیرینی های دیگر ارجحیت دارد، اما این شیرینی را نیز بهتر است در اندازه های کوچک تهیه نمایید.

 آجیل:
انواع مغزها یا آجیل که شامل بادام، پسته، فندق، تخمه، بادام زمینی، بادام هندی و گردو می باشد، حاوی ارزش تغذیه ای بالایی بوده و مصرف به اندازه آنها برای سلامتی مفید است.
چربی موجود در مغزها از انواع چربی های گیاهی غیراشباع می باشد، که این نوع چربی به علت دارا بودن اسیدهای چرب با چند باند دوگانه، موجب کاهش کلسترول و سایر چربی های نامطلوب خون می شوند و برای سلامت قلب و عروق مفیدند.
انواع مغزها حاوی مقادیر مناسبی پروتئین نیز می باشند.
آجیل همچنین از منابع خوب ویتامین های گروه B محسوب می شوند و نیز حاوی مقادیر مناسبی آهن هستند.
ماده ی معدنی دیگری که در مغزها به مقدار مناسب وجود دارد “روی” است که در سلامت افراد و بخصوص در رشد کودکان و بلوغ نوجوانان تأثیر مهمی دارد.

باید به چند نکته مهم توجه کرد:

? انواع آجیل، معمولا به صورت بو داده و پرنمک در شیرینی فروشی ها به فروش می رسد، که زیاده روی در مصرف آن موجب افزایش فشار خون و تجمع آب در بدن(ادِم) می شود. بنابراین مصرف آجیل پرنمک و شور مفید نیست و به سلامت انسان آسیب می زند.

? مغزها چون حاوی مقدار زیادی چربی هستند، موجب افزایش وزن و چاقی می شوند. بنابراین باید به طور متعادل و مناسب از آنها استفاده کرد. هر یک صدگرم آجیل، حدودا حاوی ۶۰۰ کیلوکالری انرژی است.

? انواع آجیل به علت دارا بودن چربی زیاد موجب کاهش اشتها و بروز احساس سیری می شود. این امر به خصوص برای کودکان که کنترل زیادی در خوردن ندارند و حجم معده شان نیز کم است، حائز اهمیت می باشد.

? هنگام خرید آجیل، به تازگی آن توجه کنید یا حد امکان از فروشگاه های معتبر که اجناس باکیفیت مرغوب و تازه عرضه می کنند، خرید کنید.

? در ارتباط با نگهداری صحیح این اقلام باید در نظر داشت که نگهداری پسته و بقیه انواع آجیل در شرایط گرم و مرطوب، موجب رشد انواع قارچ ها در آنها می شود. گرما و رطوبت، احتمال رشد قارچ “اسپرژیلوس فلاووس” که عامل تولید سم “آفلاتوکسین” می باشد را افزایش می دهد.
اگر مغزها در شرایط مناسب، نگهداری نشوند، دچار کپک زدگی شده و در آنها سموم “افلاتوکسین” و “اکراتوکسین” ایجاد می شود که می تواند منجر به سرطان کبد گردد.

? رنگ های غیرمجازی که به برخی آجیل ها اضافه می کنند، اکثرا حاوی فلزات سنگین می باشد که به کودکان در حال رشد، آسیب های جدی وارد می کند. از آجیل های بسته بندی شده دارای پروانه ساخت از وزارت بهداشت استفاده کنید.

نگارنده: معصومه حسینی

با تشکر ویژه از “دکتر غیاثوند “

 

کراسفیت ، فیت کراسفیت ، کراس فیت ، فیتنس ، تی آر ایکس ، تی ار ایکس ، TRX ، Crossfit ، Fitness ، سایت کراسفیت ، سایت فیت کراسفیت ، برنامه غذایی ورزشی ، برنامه ورزشی ، مربی کراسفیت، فروش لوازم ورزشی ، فروشگاه ورزشی ، فروشگاه فیت کراسفیت ، مشاوره ورزشی،احمد حیدری،ahmdheydari،نوروز،تغذیه،تغذیه نوروزی، آجیل، تنقلات،شیرینی جات

بدون دیدگاه، دیدگاه خود را در زیر اضافه کنید!


افزودن دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

4 × 5 =