رفتن به محتوا
فیزیولوژی ورزشی

فیزیولوژی ورزشی را بشناسیم

فیزیولوژی ورزشی چیست ؟؟  فیزیولوژی در ورزش به چند بخش تقسیم می شود؟؟  چه توضیحاتی را در بر میگیرد ؟؟ عضله مخطط به چه عضله ای میگویند ؟

فیزیولوژی ورزشی را بشناسیم…

وقتی سخن از آمادگی جسمانی به میان می‌آید مقصود از آن داشتن قلب ،عروق خونی و ریه ها و عضله هایی است که بتوانند وظایف خود را به خوبی انجام دهند و با شور و نشاط تمام در فعالیت‌ها و تفریح های سالمی شرکت کند که افراد عادی و غیر فعال از انجام آنها ناتوان هستند.

آمادگی جسمانی و فیزیولوژی عضله ها:

عوامل بسیاری در آمادگی جسمانی موثر است اما چهار عامل بیش از عوامل دیگر در این میان ایفای نقش می‌کند این عوامل عبارتند از؛ قدرت عضلانی ،استقامت عضلانی، انعطاف عضلانی و استقامت قلبی ریوی از این رو وضعیت عضلات ارتباط تنگاتنگی با آمادگی جسمانی دارد. بنابراین در ادامه به توضیحاتی در مورد عضلات و نحوه کارایی آنها و منابع انرژی و سیستم های تولید انرژی در بدن می پردازیم.

عضله چیست؟؟

 عضله دستگاهی است که مواد غذایی را از صورت شیمیایی به صورت انرژی مکانیکی یا کار تبدیل می کنند، می دانیم که حرکت های بدن از انقباض عضله ها حاصل می‌شود ،به این معنی که عضله های مختلف که به استخوان های بدن متصل هستند با اراده فرد منقبض می‌شوند و حرکت و جابه جایی را در بدن میسر می‌کنند.

 در بدن انسان سه نوع عضله وجود دارد ؛

عضله های مخطط یا اسکلتی ،عضله های صاف و عضله قلب که ما در اینجا فقط عضله های مخطط را بررسی می‌کنیم.

 عضله های مخطط حاوی ۷۰ درصد آب، ۳۰ درصد پروتئین و ۱۰ درصد کربوهیدرات ها و چربی ها و نمک های معدنی و املاح است که البته ترکیب های عضله در اعضای مختلف بدن تغییرات وسیعی دارند.

عضله مخطط:

 در عضله های مخطط دو مطلب را که بسیار مهم هست و حائز اهمیت مورد بررسی قرار می دهیم ؛

۱_انقباض عضله ها

۲_ منابع انرژی عضله ها

انقباض عضله:

 اگر طول عضله به هنگام انقباض تغییر نکند این انقباض را« هم طول »می گویند، در این نوع انقباض جسم مقاوم جابه‌جا نمی‌شود تمام انرژی حاصل از انقباض به حرارت تبدیل می شود. ولی اگر انقباض عضله به کوتاه شدن آن منجر شود آن انقباض را «هم تنش» می گویند که باعث می شود جسمی که در برابر عضله قرار می‌گیرد جابه‌جا شود.

 سرعت انقباض عضله با مقدار وزنی که در مقابل آن قرار میگیرد رابطه معکوس دارد ،اگر هیچ نیرویی در برابر عضله قرار نگیرد عضله فوری منقبض می شود ولی اگر به تدریج نیروی مخالف افزایش یابد از سرعت انقباض کاسته می‌شود تا اینکه اگر میزان نیروی مخالف برابر با نیروی عضله شود سرعت کوتاه شدن یا انقباض به صفر خواهد رسید.

 

فیزیولوژی ورزشی
exercise-physiology

منابع انرژی:

 عضله برای آنکه به حالت انقباض درآید احتیاج به انرژی دارد، منبع اصلی انرژی عضله آدنوزین تری فسفات است که به مقدار کمی در عضله وجود دارد ولی به مقدار زیادی انرژی آزاد می‌کند. کراتین فسفات منبع انرژی دیگری است که در سلول های عضلانی ذخیره می‌شود.

 اگر مقدار آدنوزین تری فسفات در سلول بیش از اندازه لازم باشد انرژی اضافی صرف تولید کراتین فسفات می‌شود و در نتیجه مقدار بیشتری از انرژی ذخیره خواهد شد به محض اینکه آدنوزین تری فسفات در عضله ذخیره شود کراتین فسفات موجود به سرعت و سهولت به آدنوزین تری فسفات تبدیل می‌شود و در نتیجه کراتین فسفات باعث ثابت ماندن مقدار آدنوزین تری فسفات عضله میشود.

انرژی حاصل از کراتین فسفات و آدنوزین تری فسفات برای مدت کوتاهی انرژی لازم را تامین می کنند، پس در فعالیت‌های شدید بدنی که بیش از چند دقیقه طول می کشد باید منبع دیگری از انرژی وجود داشته باشد این انرژی از تجزیه گلیکوژن حاصل می‌شود و چون این واکنش در مجاورت اکسیژن انجام می شود آن را هوازی یا( با اکسیژن )می گویند.

اگر اکسیژن به اندازه کافی برای این واکنش های شیمیایی وجود نداشته باشد در عضله اسید لاکتیک تولید می‌شود قسمت اعظم این اسید لاکتیک دوباره به گلوکز و گلیکوژن تبدیل می شود و مقداری از آن در عضله برجای می ماند.

در ورزش های سخت و طولانی و به خصوص افرادی که از آمادگی جسمانی کمی برخوردار هستند خستگی عضله ها بعد از ورزش مربوط به اسید لاکتیک باقی مانده در عضله است میزان خستگی با مقدار اسید لاکتیک موجود در عضله رابطه مستقیم دارد.

تولید انرژی در بدن :

 تولید انرژی در بدن به سه شیوه انجام می‌گیرد که دو شیوه آنها برای تولید آدنوزین تری فسفات نیاز به اکسیژن ندارند یعنی بی هوازی هستند و در سومین شیوه وجود اکسیژن به طور کامل ضروری است که به آن هوازی می گویند.

در ادامه ی این مقاله سیستم کراتین فسفات، آدنوزین تری فسفات، سیستم اسید لاکتیک و سیستم هوازی و رابطه هر کدام از آنها با ورزش های مرتبط ب هرسیستم توضیح خواهیم داد و مورد بررسی قرار می دهیم و به مبحث ریکاوری می پردازیم و نکاتی را در مورد قدرت عضلانی، استقامت عضلانی و انعطاف عضلانی و همچنین استقامت قلبی و ریوی بیان میکنیم.

 با سایت فیت کراسفیت همراه باشید…

«سخت‌تر از دیروز تمرین کن اگر فردای متفاوت می‌خواهی»

نویسنده : عاطفه کردلو

منابع:

کتاب فیزیولوژی ورزش و فعالیت بدنی

کتاب فیزیولوژی پزشکی گایتون

بدون دیدگاه، دیدگاه خود را در زیر اضافه کنید!


افزودن دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

7 − پنج =