رفتن به محتوا
complications-of-supplements

عوارض مکمل­ ها

عوارض مکمل ها به چه شکل رخ میدهد؟ مقدار مصرف مکمل ها چگونه است؟

عوارض مکمل­ ها

بعضی از عوارض متعدد اشاره شده در مطالب علمی در مورد ملکمل­ های غذایی بدین شرح می­باشد:

– ناراحتی­های گوارشی= اختلالات کلیوی

– عفونت­ها گوناگون= افزایش وزن ناخواسته

– تداخل با جذب مواد غذایی مفید در دستگاه گوارش

– مرگ­ های ناگهانی در جریان ورزش

– به هم زدن وضعیت تعادل آب در بدن

– گرفتگی­ های عضلانی

دوپینگ ناشی از مکمل­ها

با اینکه میزان دوپینگ غیرعمدی معلوم نیست اما موارد نسبتاً زیادی گزارش شده مثل مثبت شدن دوپینگ به علت وجود افدرا در مکمل گیاهی مصرف شده یا مثبت شدن دوپینگ با مصرف مکمل کراتین به علت وجود ناندرولون در ادرار.

احتمال اینکه مصرف مکمل­ ها باعث مثبت شدن غیرعمدی آزمایش دوپینگ شود به سه دسته تقسیم می­شود:

  • بی اطلاع بودن ورزشکار از ماده­ ی ممنوعه در مکمل، با اینکه توسط کارخانه سازنده ذکر شده است!
  • وقتی که ورزشکار از رابطه بین فرآورده­ های موجود در مکمل بی­ خبر باشد ممکن است با مصرف آن مکمل آزمایش دوپینگ مثبت شود. مثلا اکثر ورزشکاران نمی­دانند مکمل­ های ما-هوانگ، افدرین دارند.
  • وقتی که مکمل دارای ماده ممنوعه باشد ولی کارخانه سازنده، به طور عمدی یا غیر عمدی به آن اشاره­ای نکرده باشد.

میزان شیوع مصرف مکمل­ها در ورزشکاران

به طول کلی ورزشکاران نسبت به مردم عادی مکمل­ های بیشتری را مصرف می­کنند که در ورزشکاران حرفه­ ای این میزان بیشتر می­باشد. میزان مصرف کلی مکمل در ورزشکاران ۴۶ درصد می­باشد. طبق تحقیقات گاهی ورزشکاران آن قدر مکمل مصرف می­کنند که منجر به مسائل و مشکلات تغذیه­ ای می­شود. همچنین طبق گزارشات مصرف مکمل­ های گیاهی روز به روز در حال گسترش است. به طور کلی مصرف مکمل­ ها در زنان قدری بیشتر از مردان است.

جدول شماره ۸-۱٫ میزان شیوع مصرف مکمل­ های غذایی در بعضی از رشته­ های ورزشی

ورزشکاران رشته­های مختلف ۴۶ درصد متاآنالیز سوبال و مارکرت ۱۹۹۴
کشتی گیران ملی ایران ۹۲ درصد فرج زاده ۲۰۰۴
دوندگان ماراتن ۷۵ درصد بار ۱۹۹۶
کشتی گیران ۴۰ درصد اپلیگر ۱۹۹۳
بدنسازان مرد ۹۰ درصد کلاینر ۱۹۹۰
بدنسازان زن ۱۰۰ درصد کلاینر ۱۹۹۰
شناگران المپیک ۸۹ درصد کراس ۱۹۹۷
جمعیت کلی ورزشکاران ۴۷ درصد فدراسیون طب ورزش استرالیا ۱۹۸۳

نکات احتیاطی

با اینکه بسیاری از ورزشکاران برای بهبود عملکرد و سلامت خود از مکمل ­ها استفاده می­کنند، اما لازم است در مصرف بعضی از مواد احتیاط کنند. مکمل­ های غذایی موادی استاندارد شده نیستند و تضمینی در مورد قدرت و خلوص آن­ها وجود ندارد.

– ممکن است مواد موجود در برخی از مکمل­ ها مرگ­ آور و خطرناک باشد. اینکه مواد تشکیل دهنده­  یک مکمل طبیعی است به معنای ایمن بودن آن نمی­باشد.

– مواردی مثل افدرین یا اندروستن دیون که باعث مثبت شدن آزمایش دوپینگ می­شوند، مواد ممنوعه­ای می­باشند که باید مراقب مصرف آن­ها بود.

– از مکمل­ هایی استفاده کنید که تأیید شده باشند چه داخلی و چه خارجی. مثل ال کارنیتین ساخت داخل. شرکت­های معتبر معمولاً پژوهش­های مهمی را در زمینه مکمل­ های خود انجام می­دهند.

– افرادی مثل زنان باردار، کودکان، نوجوانان و زنان شیرده باید از مصرف مکمل ­ها پرهیز کنند.

– تا می­توانید اطلاعات خود را درمورد مکمل­ ها افزایش و به روز کنید. مقالات جدید در مورد مکمل­ ها را مطالعه کنید. گاهی اطلاعات ارائه شده در اینترنت گمراه کننده است. بویژه مطالبی که توسط کارخانه ­ها و یا شرکت­ های توزیع کننده مکمل ارائه می­شود.

– از مشاور یا مجامع علمی که معتبر هستند اطلاعات علمی دریافت کنید.

 

 

برچسب مکمل ­ها بسیاری از مکمل­ ها دارای برچسب­های پیچیده­ای هستند که باکمی مطالعه و مشاهده دقیق و دسته­ بندی موارد می­توانید به نتایج مفیدی دست یابید.

 

اندازه هر سهم یا وعده

باید میزان هر سهم بر روی برچسب مکمل­ ها ذکر شود. یک سهم عبارت است از مقدار مکمل توصیه شده برای مصرف در هر نوبت. در واقع تمام اطلاعاتی که بر روی مکمل ذکر شده بر مبنای اندازه و میزان هر سهم است.

مقدار

مقدار ترکیبات مکمل باید بر حسب گرم، میلی گرم و میکروگرم ذکر شده باشد. در بعضی مکمل­ ها از واحدهای قدیمی­تر مثل IU (واحد بین ­المللی) استفاده می­شود. در مورد ویتامین دی از میکروگرم استفاده می­شود، اما در برخی مکمل­ ها میزان آن را بر حسب IU اعلام می­کنند.

در مورد مکمل­های گیاهی باید گفته شود گیاه تازه است یا خشک شده. اگر از عصاره گیاه استفاده شده باشد باید از ماده حلال مورد استفاده هم نام برده شود.

نویسنده: مهسا حاجیلو

 

 

کراسفیت ، فیت کراسفیت ، کراس فیت ، فیتنس ، تی آر ایکس ، تی ار ایکس ، TRX ، Crossfit ، Fitness ، سایت کراسفیت ، سایت فیت کراسفیت ، برنامه غذایی ورزشی ، برنامه ورزشی ، مربی کراسفیت، فروش لوازم ورزشی ، فروشگاه ورزشی ، فروشگاه فیت کراسفیت ، مشاوره ورزشی،احمد حیدری،ahmdheydari،عوارض مکمل ها

بدون دیدگاه، دیدگاه خود را در زیر اضافه کنید!


افزودن دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

20 + 1 =