رفتن به محتوا

 “سوماتروپین” ( هورمون رشد انسانی)

سوماتروپین چیست؟ چگونه میتوان آن را مصرف کرد؟ چه عوارضی را در پی دارد؟
 “سوماتروپین” ( هورمون رشد انسانی)

“سوماتروپین” نقش مهمی در فرآیندهای رشد انسانی دارد و می تواند این خصوصیات خود را در عضله، استخوان و ارگان های داخلی بدن القا نماید. از نظر پزشکی، این دارو بیش از هر چیز در طیف خاصی از اختلالات رشد در کودکان تجویز می شود، اما غیر از این کاربردهای درمانی دیگری نیز دارد.

نکات پایه ای مهم در رابطه با این دارو را مرور می کنیم:

?نحوه ی تزریق: هر دو تزریق زیرجلدی و عضلانی قابل قبول است، اما از آنجایی که تفاوت زیادی بین این دو در برخی ویژگی های فارماکوکینتیک دارو نیست، تزریق زیرجلدی به دلیل سهولت و زیست دسترسی نسبتا بیشتر پرطرفدارتر است.

?مکانیسم اثر: سوماتروپین هم به طور “مستقیم” توسط اتصال خود به گیرنده ی سلولی و هم به صورت “غیرمستقیم” از طریق lGF-1 اثرات خود را القا می کند.

?نحوه تولید: امروزه با تأییدیه FDA این دارو توسط مهندسی ژنتیک تولید می شود. پیش از این، این هورمون از لاشه مرده انسان جدا می شد که عوارض پزشکی و پاتولوژیک بسیاری را ایجاد می کرد.

?چگونگی عرضه: سوماتروپین اغلب به صورت ویال های حاوی پودر لیوفیلیزه به فروش می رسد که بایستی پیش از مصرف با آب استریل به آرامی میکس شود و توسط سرنگ ۱ ( انسولینی) تزریق گردد. طی دهه ی اخیر محصولات آماده تزریق به بازار عرضه شده که روند تزریق را ساده تر کرده است.

?ساختار: سوماتروپین یک هورمون کاملا پروتئینی است و از ۱۹۱ اسید آمینه تشکیل شده است. ( سوماتروپین جز استروئیدها نیست)

?نحوه نگهداری: این دارو بسیار حساس و تحت شرایط سخت بسیار ناپایدار می باشد و در صورت فریز شدن، حرارت دیدن، ضربه و… می تواند بخشی از اثر خود را از دست دهد. بهترین روش نگهداری حفظ دمای یخچال در تمام مراحل می باشد. به دلایل مصارف درمانی این دارو در داروخانه ها موجود می باشد و این زنجیره ی سرما از کشور مبدأ تا سطح داروخانه رعایت می شود، بنابراین اجناس قاچاق این دارو به دلیل عدم رعایت احمالی این اصل غیرقابل اعتماد می باشند.

?نیمه عمر: نیمه عمر این دارو به نحوه ی تزریق آن بستگی دارد و حدود ۳٫۸ و ۴٫۹ ساعت به ترتیب برای تزریق تحت جلدی و عضلانی می باشد.

“سوماتروپین” چگونه و چه میزان چربی سوزی می کند؟

“سوماتروپین” در بدن در فرایندهای چربی سوزی (لایپولایزیس) شرکت می کند. اما این کافی نیست. چرا که برخی ترکیبات مانند ال کارنیتین در سلول به چربی سوزی کمک می کند اما مصرف خارجی آن کمتر این اثر را دارد.

مطالعات بسیاری که در این زمینه انجام شده ( مقالات سیستمیک، متاآنالایزیس و اورژینال) نشان می دهد که سوماتروپین به طور معناداری باعث کاهش توده چربی و افزایش توده عضلانی و متابولیسم پایه در افراد سالم، ورزشکار و بیماران با کمبود این هورمون می باشد.

نکته مهم:
سوماتروپین معجزه نمی کند؛ بر اساس مطالعه سیستمیک صورت گرفته در ورزشکاران، مصرف ” کوتاه مدت” و دوز نسبتا پایین سوماتروپین به طور میانگین ۲٫۱ کیلوگرم عضله را افزایش و تا ۱٫۸ کیلوگرم چربی را کاهش می دهد. علیرغم این که این اعداد قابل توجه و معنا دار است، اما برای نتیجه گیری بهتر، برنامه غذایی مناسب و محاسبه ی کالری مورد نیاز بسیار اهمیت دارد.
به طور خلاصه، “سوماتروپین” می تواند باعث چربی سوزی و عضله سازی شود، اما اگر فقط می خواهید از طریق این دارو و بدون رژیم غذایی و ورزش مقاومتی و هوازی چربی سوزی کنید، به طور یقین هزینه ای چند میلیونی که خرج این دارو کردید را دور ریخته اید و عوارض زیادی را به جان خریده اید.

نتیجه گیری:
این هورمون در طولانی مدت چربی سوزی خود را شروع می کند که مستلزم هزینه بسیار بالایی و عوارض بیشتر می باشد. با یک برنامه غذایی مناسب و هزینه بسیار بسیار کمتر و بدون عوارض، می توان به همان میزان و حتی میزان بیشتر جوابدهی رسید. این هورمون صرفا برای کسانی که قصد شرکت در مسابقات پرورش اندام را دارند توصیه می شود. برای چند کیلو کاهش چربی، سلامتی خود را به خطر نیندازید.

 

(Human Growth Hormone)عوارض و طریقه مصرف و موارد منع مصرف سوماتروپین:

نحوه ی مصرف:
جهت اهداف کاهش چربی و افزایش عضله، مصرف IU 1-6 می باشد که معمولا بیشتر دوز IU 2-4 مصرف می شود. اگر چه هستند ورزشکارانی که دوزهای بسیار بالاتر۱۲یا IU 8 را مصرف کنند که عوارض بسیار بیشتری را خواهد داشت. معمولا چربی سوزی سوماتروپین زودتر از اثرات آنابولیک خود را نشان می دهد.

موارد منع مصرف:
اگر چه به دلیل عوارض بالای این دارو توصیه بر عدم مصرف در تمام افراد می باشد، با این وجود به دلیل عوارض غیرقابل جبرانی که می تواند در روند پیشروی و درمان بیماران مبتلا به دیابت، فشار خون، کم کاری تیروئید و سایر بیماری های مزمن ایجاد کند اکیدا ممنوع می باشد.

عوارض:
سوماتروپین یک فاکتور رشد است و این قابلیت القا کننده ی رشد را در بسیاری از اندام ها می تواند ایجاد کند. به طور مثال اگر توموری در بدن وجود داشته که توسط سیستم ایمنی کاملا کنترل شده باشد، تزریق هورمون رشد می تواند باعث رشد غده ی سرطانی شود.

عوارض این دارو شامل:

?افزایش قند خون، افزایش مقاومت به انسولین و کاهش حساسیت به انسولین و افزایش احتمال بروز دیابت

?افزایش ریسک سرطان

?آکرومگالی و آسیب های مفصلی

?احتباس آب و ادم محیطی و افزایش ریسک بیماری فشار خون

?افزایش احتمال بیماری های قلبی و عروقی

?کاهش HDL

?تعریق بالا مخصوصا در دست ها و پاها

?ژنیکوماستی به دلیل فعالیت های لاکتوژنیک سوماتروپین

?بزرگ شدن غیر طبیعی ارگان های داخلی

?کم کاری تیروئید

?سردرد و عوارض شبیه آنفولانزا، درد پشتی

?عفونت تنفسی، برونشیت

?خارش یا بی حسی پوست

?درد قفسه سینه

?افسردگی

?بی نظمی قاعدگی (زنان) و ناتوانی جنسی (مردان) و …

نکته مهم:
برخی از این عوارض بسیار شایع تر است و برخی در افراد کمی، ممکن است رخ دهد. برخی از این عوارض کم اهمیت تر هستند و با قطع دارو از بین می رود و مشکلی برای فرد ایجاد نمی کند؛ اما برخی بسیار خطرناک بوده و می تواند اثرات زیانبار و غیر قابل جبرانی بر سلامتی فرد بگذارد. برخی از این عوارض می تواند با یک دوره به وجود آید، اما برخی طی مصرف طولانی.

این نکته را در نظر داشته باشید که بسیاری از عوارض ذکر شده محسوس نمی باشد و زمانی متوجه عوارض می شوید که کار از کار گذشته است.

نگارنده: معصومه حسینی

 

 

کراسفیت ، فیت کراسفیت ، کراس فیت ، فیتنس ، تی آر ایکس ، تی ار ایکس ، TRX ، Crossfit ، Fitness ، سایت کراسفیت ، سایت فیت کراسفیت ، برنامه غذایی ورزشی ، برنامه ورزشی ، مربی کراسفیت، فروش لوازم ورزشی ، فروشگاه ورزشی ، فروشگاه فیت کراسفیت ، مشاوره ورزشی،احمد حیدری،ahmdheydari،سوماتروپین،هورمون رشد انسانی

بدون دیدگاه، دیدگاه خود را در زیر اضافه کنید!


افزودن دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

15 + 15 =