رفتن به محتوا
شاخص گلیسمی (شاخص قند خون )

شاخص گلیسمی (شاخص قند خون )

شاخص گلیسمی (شاخص قند خون ) چیست؟ 

اساس طراحی برنامه غذایی برای ورزشکاران به GI بر میگردد مواد غذایی براساس ساختمانشان و سرعت جذب ،هضم و میزان افزایش قند خون و میزان ترشح انسولین متفاوت هستند .

مواد غذایی که GI بالایی دارند پس از ورزش و ریکاوری مصرف میگردد میزان قند این مواد حدود ۱۰۰-۶۰ میباشد
موادی مانند کشمش ،انبه،موز ،خرمای رطب ،نان سفید ،نان باگت و آبمیوه های مصنوعی جز این گروه محسوب میشوند این مواد باعث افزایش قند خون و افزایش ترشح انسولین در نتیجه افزایش وزن و چاقی میشوند.

گروه بعدی مواد غذایی با GI متوسط که قند آن بین ۶۰-۴۰میباشد

خانواده مرکبات به این گروه تعلق دارد ترشح انسولین در بدن با مصرف این گروه افزایش نمیابد مصرف این مواد قبل و بعد ورزش توصیه میگردد

گروه سوم مواد غذایی با GI پایین که قند آن حدودا بین ۴۰- ۰ میباشد
این گروه مواد را میتوان قبل از ورزش مصرف نمود

چرا میزان مصرف مواد غذایی با GI بالا یا پایین و ترشح انسولین در تغذیه حائز اهمیت است ؟

به زبان ساده زمانیکه ماده غذایی با GI بالا که دارای قند زیاد است مصرف مینماییم  بالا رفتن قند خون سبب افزایش ترشح انسولین شده و این یعنی دریافت انرژی زیاد در مدت زمان کم ،قطع چربی سوزی و کاهش ترشح هورمون رشد و احساس ضعف در بدن

نکته آخر :شرایط نگهداری و نحوه پخت مواد غذایی در GI آن تاثیرگذار است میوه ها مانند موز در اثر نگهداری طولانی مدت شیرین تر شده و GI آن افزایش می یابد  بالعکس برخی دیگر مانند هویج هر چه ماندگاری بیشتر غلظت قند آن پایین می آید هویج تازه قند بالایی دارد . یا پخت برنج و ماکارونی بصورت دمی سبب افزایش GI میگردد.

نگارنده :فاطمه باقری (کارشناس پزشکیار ورزشی )

بدون دیدگاه، دیدگاه خود را در زیر اضافه کنید!


افزودن دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

10 + چهارده =