رفتن به محتوا
لپتین (هورمون سیری)

لپتین (هورمون سیری)

لپتین (هورمون ) سیری چیست؟ چه نقشی در بدن دارد؟ هیپوتالاموس چیست؟

لپتین (هورمون سیری)

  • بخش اول:

لپتین توسط سلولهای چربی تولید شده و به عنوان هورمون سیری شناخته می شود. اشتها را کاهش می دهد و باعث می شود احساس پر بودن کنید. به عنوان یک هورمون پیام رسان نقشش ارتباط برقرار کردن با هیپوتالاموس است.

هیپوتالاموس چیست:

قسمتی از مغز است که اشتها و مقدار غذایی که میخوریم را کنترل می کند. لپتین به مغز می گوید که به مقدار کافی چربی ذخیره است و نیاز به بیشتر نیست که کمک میکند زیاد غذا نخوریم. افرادی که چاق هستند معمولا سطح بالایی از لپتین دارند ،در حقیقت دیده شده که سطح لپتین در افراد بسیار چاق چهار برابر افراد با وزن معمولی است .حالا مسئله اینجاست که اگر لپتین اشتها را کاهش میدهد ، این افراد با سطح بالای لپتین باید شروع به کمتر خوردن کنند و وزن کم کنند. متاسفانه در چاقی مفرط ، سیستم لپتین به خوبی کار نمی کند که این مقاومت به لپتین شناخته می شود . وقتی سیگنال لپتین ضعیف می شود، پیام متوقف کردن خوردن به مغز نمی رسد که فرد تشخیص دهد انرژ ی کافی ذخیره دارد . در حقیقت مغز فکر میکند که بدن در حال قحطی است و برای همین باید غذا بخورد.

سطح لپتین همچنین وقتی که وزن کم میکنید پایین می آید و این یکی از مهم ترین دلائلی است که باید وزن زیاد را در طولانی مدت کم کرد و اینکه هرچه سریع تر وزن کم کنید سریع تر هم بازگشت دارد! چون مغز فکر می کند قحطی آمده و شما را مجبور می کند چیزی بخورید. برای همین نباید ناگهانی رژیم خیلی کم کالری بگیرید که در کمترین زمان ممکن وزن کم کنید. دو دلیل از دلائل اصلی مقاومت به لپتین بالا بودن مزمن سطح انسولین و التهاب در هیپوتالاموس است.

پیشنهاداتی برای بالا بهبود حساسیت به لپتین : از خوردن غذاهایی که التهاب ایجاد میکنند پرهیز کنید ،به خصوص در نوشیدنی های شیرین و چربی های ترانس ، روغن های نباتی و روغن دانه های صنعتی که برخلاف روغن زیتون بکر و روغن نارگیل توسط حلال ضد هگزان استخراج می شود . هگزان یکی از اجزای گازوئیل است.

روغن آفتابگردان،ذرت،کانولا،بادام زمینی،کنجد و سویا به این طریق استخراج میشوند . در ضمن به دلیل ساختار غیر اشباعشون خیلی در معرض تخریب و اکسیده شدن هستند. علاوه بر اینکه خیلی فرآوری میشوند ، این روغن ها به دلیل وجود امگا ۶ بالا باعث التهاب میشوند. با این حال مقداری امگا ۶ ضروری است ولی رژیم معمولی افراد حاوی مقادیر بیشتر از نیاز بدن است. در حقیقت بیشتر باید خوراکی های سرشار از امگا ۳ مثل ماهی های چرب بخوریم تا نسبت امگا ۳ به ۶ را بهبود هیم و از اثرات ضد التهابی امگا ۳ بهره مند شویم. کربوهیدرات های تصفیه شده که فیبر آنها جدا شده و اندکس گلایسمی بالایی دارند. گوشت های فرآوری شده مثل سوسیس و کالباس

خوراکی هایی بخورید که خاصیت ضد التهابی دارند : انواع توت که آنتی اکسیدان انتوسیانین موجود در آنها خاصیت ضد التهابی دارد. ماهی های چرب مثل سالمون وساردین،  بروکلی و بقیه ی سبزیجات گوگردی مثل گل کلم ،کلم بروکلی که آنتی اکسیدان سولفوراتان دارند و ضد التهاب هستند.  آووکادو که کارتنوئید و توکوفرول دارد که ریسک سرطان را کاهش می دهد و سرشار از پتاسیم ،منزیم ، فیبر و چربی مفید است.  چای سبز که آنتی اکسیدان و ضد التهاب است. قارچ که کالری کمی دارد و سرشار از سلنیم ،مس و ویتامین ب است که خاصیت ضد التهابی دارد .  انگور بخصوص انگور قرمز که انتوسیانین و رزوزاترول دارد ولی در خوردنش زیاده روی نکنید چون فروکتوز بالا و اندکس گلایسمی بالا دارد. زردچوبه که ضدالتهاب کورکومین دارد به خصوص اگر با فلفل سیاه مصرف شود جذبش افزایش می یابد. گیلاس و بخصوص آلبالو هم آنتوسیانین و کاتچین دارد که ضدالتهاب است ،روغن زیتون که اولئوکانتال موجود در آن خاصیت ضدالتهابی دارد . مرتب ورزش کنید. به اندازه کافی بخوابید ، خواب کم مقدار لپتین را کم میکند که در نتیجه باعث افزایش اشتها میشود.

  • بخش دوم:

لپتین (Leptin) هورمونی است که از سلول های چربی تجمع یافته در بافت چربی آزاد شده و به هیپوتالاموس در مغز سیگنال می فرستد. این هورمون خاص به تنظیم و تغییر طولانی مدت دریافت غذا و مصرف انرژی کمک می کند. لپتین که گاهی اوقات به نام هورمون”سیری” نامیده می شود به مهار گرسنگی و تنظیم تعادل انرژی کمک می کند. بنابراین زمانی که بدن به انرژی نیاز نداشته باشد، سیگنال پاسخ گرسنگی را تحریک نمی کند. زمانی که میزان این هورمون سقوط می کند ،شرایطی که در کاهش وزن با آن مواجه می شویم، سطح پایین تر لپتین می تواند باعث افزایش اشتها و هوس های غذایی شود که این عملکرد به نوبه خودکاهش وزن را دشوار می سازد.

به طور کلی تمرین هوازی میتواند لپتین سرم را کاهش دهد. مکانیزم اثر تمرین مقـاومتی بـرلپتین سرم نسبت به تمرین هوازی متفاوت است. تمـرین مقاومتی در مقایسه با تمرین هوازی یـک محـرک غیر اکسایشی نیرومند است که پاسخهای عصـبی، متــابولیکی و نورآنــدوکرینی متفــاوتی را ایجــاد میکند. به طور اختصاصی تر تمرین مقاومتی و غیر اکسایشی، سطوح لاکتات، گلوکـاگن، کـورتیزول و هورمون رشد بالاتری را تولید میکند و نسبت بـه دویدن هوازی منجر به مصرف بیشتر اکسیژن پس از تمرین و فعالیت سمپاتیکی فـوق کلیـوی بـالاتر میشود. به عـلاوه، در مقایسـه بـا تمـرین هـوازی زیربیشینه که بر حرکت چربیها متکی انـد، تولیـد ATP حـین تمـرین مقـاومتی سـنگین عمـدتا بـر اســتفاده از کــراتین فســفات ، گلــوکز و مصــرف گلیکوژن متکی است. تمرینات مقـاومتی از طریـق تخلیه گلیکوژن، مهار گلیکـولیز، افـزایش برداشـت گلــوکز در حضــور لاکتــات، حالــت اســیدوز و کتوکلامینها میزان لپتین سرم را کاهش میدهند.

مترجم و نگارنده: احمد حیدری

کراسفیت ، فیت کراسفیت ، کراس فیت ، فیتنس ، تی آر ایکس ، تی ار ایکس ، TRX ، Crossfit ، Fitness ، سایت کراسفیت ، سایت فیت کراسفیت ، برنامه غذایی ورزشی ، برنامه ورزشی ، مربی کراسفیت، فروش لوازم ورزشی ، فروشگاه ورزشی ، فروشگاه فیت کراسفیت ، مشاوره ورزشی،هیپوتالاموس،لپتین(هورمون سیری)،هورمون اشتها، 

بدون دیدگاه، دیدگاه خود را در زیر اضافه کنید!


افزودن دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

2 − یک =